maanantai 20. toukokuuta 2013

NUTS Karhunkierros 80k 2013 kisaraportti


Lauantaina 18.5.2013 juostiin seitsemän hengen voimin ensimmäinen NUTS Karhunkierros 80k. Reitti kulkee Suomen upeimmilla poluilla Sallan ja Kuusamon maisemissa Hautajärven luontotalolta Oulangan kansallispuiston ja Juuman seudun kautta Konttisen sekä Valtavaaran yli edelleen Rukalle.

NUTS'in tiimi, minä mukana, majoittui starttipaikalla perjantain-lauantain välisen yön. Heikki nouti neljä kilpailijaa 6:30 Rantasipi-hotellin edestä ja pienen selvittelyn jälkeen lähtölistaan merkittiin yksi DNS.

Oma valmistautuminen oli harvinaisen levällään, ja viilasin vielä jotain täyttä päätä Epun kuuluttaessa "minuutti lähtöön". Kahdeksalta ryntäsimme matkaan. Kisan kärkimies, Leskelän Jyrki, oli niin häikäisevän nopea, ettei kameraani tallentunut kuvan kuvaa hänestä. Mutta tässäpä muut kilpailijat:

Pirunvuoren Ponnistus


Tarja
Kai
Markku

NUTS

NUTS: Markus, Lauri ja minä

Matkalla

Varsin välittömästi lähdön jälkeen porukka jakautui kolmeen ryhmään: Jyrki kärjessä, seuraavaksi vuorottelivat NUTS:in miehet vaihtelevassa järjestyksessä ja kolmannen aallon muodosti Pirunvuoren Ponnistus ryhmänä.

Päivän sää oli keväiseen ajankohtaan nähden kuuma. Rukalla lämmintä oli ollut 24 astetta ja myös metsän siimeksessä tarkeni. Nestettä kului, sen riittävyys aiheutti ongelmia kilpailijoilla ja varmaan osittain lämmöstä johtui myös joidenkin osallistujien ravinnon imeytymisongelmat.
Välissä polku oli vähän märempi
Pääsääntöisesti reitti oli hyväkuntoinen ja kuiva, mutta paikoitellen löytyi myös lunta ja jäätä. Kansallispuiston luontokeskuksen rouvat onnittelivat hyvästä ajoituksesta, tämän viikon helteet olivat vauhdilla kuivattaneet polun metsiä.
Portaita reitillä piisaa
Matkan varrella oli kaksi vesipistettä, joihin oli myös mahdollista lähettää oma huoltokassi. Itse lähetin varusteita vain jälkimmäiselle pisteelle: Dr Pepper, karjalanpiirakoita ja suklaata. Ja olut, pitihän se kerran kokeilla tämäkin palautusjuoma kisan aikana. Hyvin toimi, vaikkei siivittänytkään askelia uskomattomiin suorituksiin.
Lunta ja jäätäkin löytyi helteestä huolimatta
Otin oman suorituksen varsin rentona treenipatikkana, koska tässä kesän korvalla ei ole varaa viikkokausia palautella. Mitään oikeita ongelmia ei matkan varrella ollut (minulla ei ole tapana rakkoja laskeskella, niitä tulee ja menee) ja fiiliskin pysyi leppoisassa kesäillassa hyvänä. Metsässä en juuri kelloa katsellut; jos perjantaina joku tuntematon olisi alkanut höpsimään minulla menevän viitisentoista tuntia retkellä, olisin potkassu palleille että moinen naljailu loppuu.
Ajanottomuistiinpanot

Tulokset

Jyrki Leskelä Endurance 12:57:30
Markus Ilmonen 14:27:00
Lauri Lumme "
Jouko Kaarteenaho 14:43:00

16h aikarajan jälkeen

Tarja Törmikoski 17:46:00
Kai Törmikoski "
Markku Karttunen "

Ketkäs keikan mahdollistivat

Kilpailun johtaja Eppu

Ajanottajana Kuusamon Erä-Veikoista Seppo

Kuljetukset ja huolto: Heikki
Kiitokset järjestäjille&talkoolaisille sekä kanssakilpailijoille. Muistelen myös rakkaudella sitä patikoimassa ollutta naisparia, jonka toinen osapuoli rääkäisi minut nähdessään "hyi v......". Eiköhän mun tukka ollut hyvin?

4 kommenttia:

Asta kirjoitti...

Hieno retkeily! Minulla olisi tarkoitus käydä juoksemassa myös Karhunkierros läpi tänä kesänä, luultavasti heinäkuussa. Olen vaeltanut sen joskus läpi, ja silloin Kitkajoen varressa polut olivat vähän huonommassa kunnossa kuin muualla. Millaisessa kunnossa ne olivat nyt? Mitä vinkkejä pystyt muuten antamaan varustautumisessa ja valmistautumisessa sinne?

Unknown kirjoitti...

Moi Asta. Kiitoksia ja onnea omaan retkeesi - toki katteleppa NUTSien Hetta-Pallas -reissuakin joka on heinäkuussa. Itse en sinne pääse kun menee Finntriathlonin kanssa päällekkäin mutta varmasti harkitsemisen arvoinen keikka sekin.

Kitkajoen varrella polku todellakin menee aivan joen rajassa, erityisesti tulva-aikaan reitti on varmasti mielenkiintoinen. Tuo jäälläkävelykuva on juurikin siltä osuudelta. Eli kapea ja paikoitellen hankalahko kuten muistelet.

Mitä tuossa hätäisesti vilkaisin blogiasi, niin jos juokset jo sadan kilometrin viikkoja niin eiköhän sulla tuo valmistautuminen ole hyvällä pohjalla :) Moni viikonlopun osallistujista treenaa vähemmän. Maratontreenin sääntöihinhän tämä pitkälti pohjautuu, varsinkin jos itekseen omaa suoritusta tekee. Alamäet jos pystyy juoksemaan rennosti, niin se on etu - ite en osaa rentouttaa kroppaa ja turha jarruttaminen rasittaa/vie energiaa.

Varusteissa on tärkeintä toimivuus ja se ettei roudaa turhaan mitään päättömiä mukana - mutta on kuitenkin varautunut myös huonoihin hetkiin. Kengät, nesteytys, energia. Nuo kun on kunnossa, niin heinäkuussa kyllä pärjää pitkälle. Juomapulloja voi täyttää luonnon vedestä matkalla, minulla oli kaksi 0,6 pulloa ja vielä juomapussi lisäksi. Lauantain helteessä koko arsenaali oli tarpeeseen (tosin en käyttänyt luonnon vesiä muuten kuin jäähdytykseen, täytin pussit&pullot huoltopisteillä).

En oikein osaa keksiä hyvää tärppiä neuvoksi, mutta kysele jos jokin askarruttaa. Kaikkea ei kannata kantapään kautta opetella :)

Asta kirjoitti...

Kiitos, kun viitsit vastata näin hyvin! Mihin aikaan Hetta-Pallaksen juoksu olisi heinäkuussa? Jos en saa kaveria Karhunkierrokselle, olisi se todella hyvä vaihtoehto. Karhunkierros kiehtoisi siksi enemmän, koska se on lähellä kotiani :) Ajattelin lähteä matkaan camelbakin juomarepulla, jossa on 3 l säiliö. Ja taydentää sitten joista ja puroista, mitä välillä on.

Tulen luultavasti lähempänä sitten kyselemään enemmän, jos ei haittaa. Nyt lähinnä keskityn treenaamaan sen verran, että kunto kestäisi juosta se läpi, ja myöhemmin alan suunnitella tarkemmin itse juoksua.

Unknown kirjoitti...

Heips! Hetta-Pallaksen tiedot. Karhunkierroksellahan saa matkan varrella huoltoa Oulangan luontokeskuksen kahvilasta ja ilmeisesti Juumaan poikkeamalla löytyy kioski, joten kaikkia eväitä ei tarvi kameliin ahtaa.

Tärkein lihas näissä hommissa on korvien välissä, ja se on epäilemättä varsin ultrakunnossa, jos maratoninki pystyt matolla hölkkään :D Ja juu, mielelläni neuvon jos/kun kysyttävää löytyy...