maanantai 22. heinäkuuta 2013

Finntriathlon 2013 puolimatkan kisaraportti

Päästäkää apina pois
Lauantaina osallistuin neljännen kerran putkeen Finntriathlonin puolimatkalle. Tänä kesänä treenit ovat olleet motivaation puutteen vuoksi vähän mitä sattuu, ja lisäksi kaikenkarvaiset maastopatikoinnit ovat tuoneet omat mausteensa valmistautumiseen. Mutta maaliin kömmin tälläkin kertaa.

Kisapäivän kameran käytön ulkoistin Lasselle. Iso käsi hänelle, hyviä kuvia kertyi tolkuttomasti! Muidenkin kuin minun naamaa voit pongailla täältä.

Tänä vuonna lähdöt olivat kolmen minuutin portaittain kello kymmenestä alkaen oman M40 ryhmämme startatessa 10:15. Aamun sää oli huomattavasti ennusteita parempi: ei satanut, pilvet repeilivät päästäen auringon paistamaan ja lämmintä oli kutakuinkin 15 astetta. Ainoa jossain määrin ikävä asia oli varsin reippaat tuulenpuuskat.

Lähtöalueella oli tunteroinen hyvää aikaa pörrätä, ja ehdin moikkaamaan niin seurakavereita kuin etelän tyyppejä. Satuimpa pyörää tarkastellessani vierustovereiden porinoita puolikorvalla seuratessa hoksaamaan ja nokikkain tapaamaan myös Läskimaijan.
Kato hassuja kumiukkoja
Rinta rottingilla jorpakkoon

Uinti

Otin hitaana uimarina aloituksen rauhallisesti. Räpiköinti käynnistyi kohtuu nätisti ja vältin turhan painimisen kilpakumppaneiden kanssa. Talven uintitreenit eivät juuri vauhtia ole tuoneet, mutta tekniikka on rauhoittunut ja kykenen hyvin hengittämään molemmilta puolin - ja tällä kertaa varsin aallokkoinen järvi aiheutti sen, että taito tuli tarpeeseen.

Alussa ympärillä näkyi vain harmaita uimalakkeja, vaan pian sain väriä elämään. Jopa näinkin hidas uimari saavutti edellisten starttien häntiä, ja vastavuoroisesti myöhemmistä lähdöistä tuli ohittajien aaltoja yli. Koko ajan sai siis olla varovainen, vesistö ei missään vaiheessa rauhoittunut ohittajista ja ohitettavista.

Oma suoritus oli kuitenkin sinänsä onnistuneen rauhallinen, yhdessä vaiheessa haukkasin vettä ja jouduin vähän aikaa köhimään, mutta tästäkään rytmi ei mennyt sen kummemmin sekaisin.

Olin varsin yllättynyt, kun rantautumisen yhteydessä vilkaisin kelloa ja se näytti kuluneeksi ajaksi 46 minuuttia. Mietin mittarin olevan jotenkin sekaisin, eihän aikaa ole voinut niin paljoa kulua. Olin nolo ja ajattelin, että eihän syksyllä kehtaa uimaryhmämme vetäjän Ainon eteen edes mennä. Tuloksia tutkittuani voin todeta puolustuksena "äitis ui hitaammin" - ja todennäköisesti tokaisun jälkeen korvat kuumottavat niin äidin kuin tyttären toimesta :D

Uintiaika 0:46:08
Sijoitus (M40) 115. / 147
Keskisyke 148

T1

Ensimmäinen vaihto alkoi huonosti: en meinannut löytää vaihtokassiani. Olin mielestäni lähtöä odotellessani selvittänyt oikean telineen, mutta en tiedä menikö pää sekaisin aallokossa vai olinko aamulla sijoittanut kassin vaikkapa väärälle paikalle. Joka tapauksessa kassin sijainti ei vastannut ollenkaan mielikuvaani ja etsimisessä tuhrautui aikaa.

Pussin löydettyäni aloin riisumaan märkäpukua liian lähellä kassitelineitä, ja taas paloi aikaa kun järkkärit toimittivat siirtymään oikealle vaihtoalueelle. Eikä tässä kaikki, olin pakannut kypärän kassiin ilmeisen huolimattomasti, ja potan säädöt olivat liian kireällä. Mutta muuten homma alkoi rullaamaan; en lisännyt vaatteita vaan jatkoin kisapuvulla taivalta. Puin vain ajolasit ja kypärän ajokenkien ollessa fillarin polkimissa valmiina kiinni.

Tönkköä hölkkää fillarille, ja kanssakilpailijoiden jonottaessa kumimatolla klossejaan säästellen pystyin itse hölkkäämään vierestä paljain jaloin ohi kohti pyöräilyn aloitusta.

Vaihtoaika 0:03:59
Sijoitus 40. / 130 (aika puuttuu monelta)

Uinnista selvitty, ei muuta ku baanalle

Pyöräily

Pyöräily oli tänä vuonna kahtena kierroksena. Ensimmäinen kierros oli hivenen hankala: hitaat uinti ja vaihto ketuttivat ja kroppa oli vähän sekaisin. Matkan edetessä fiilis kohentui.

Pääsin ohittelemaan paljon ihmisiä, vastavuoroisesti takaakin tultiin ohitseni - kuitenkin varsin harvakseltaan. Oma seurakaveri Tuomas järjesti ohjelmaa, kun hän välissä ohitti ja kohta jäi edelläkulkijan tahtiin ajelemaan jolloin puolestani ohitin heidät ja tuokion kuluttua sama kuvio uudestaan, kunnes jälkimmäisen kierroksen loppupuolella sain pudotettua Tuomaksen kyydistä.

Pelännyt vastatuuliosuudet eivät olleetkaan pahoja. Sivutuulipätkillä pari kertaa tuuli otti kiekkojeni 88 mm profiiliin, mutta tästäkään ei pientä ravistusta kummempia ongelmia seurannut.

Peesaamista valvottiin monen moottoripyöräpartion kera, ja yhdellä levikkeellä torvi soi vaativaan sävyyn paikalle saapuvalle lössille - olin vastakkaiseen suuntaan menossa joten en päässyt seuraamaan otettiinko poppoo levikkeelle miettimään porukka-ajon hyödyllisyyttä.

Pyöräilyaika 2:36:12
Sijoitus 54. / 130
Keskisyke 159
Hanaa!

T2

Toinen vaihto sujui asiallisesti, löysin varustekassin heti ja sukat sekä tossut menivät jalkoihin kohtuudella. Aika on huonohko mutta kuitenkin työntäyteinen ilman harmittamaan jääneitä hukkahetkiä.

Vaihtoaika 0:04:18
Sijoitus 40. / 158

Juoksu

Juoksun aloitus oli todella tönkkö. Lisäksi kusetti helvetillisesti, joten kun reitti kirmasi pusikon reunaan, pysähdyin tyhjentämään lastia. Tauko auttoi ja askel keveni huomattavasti, mutta missään vaiheessa juoksu ei alkanut rullaamaan samaan tyyliin kuin edellisen kesän kisassa.

Sykemittarin data kertoo, että ensimmäinen ja kolmas kierros ovat menneet samaan tahtiin, toinen kierros on ollut selvästi hankalampi ja neljännellä eli viimeisellä kierroksella olen sitten päässyt mukavan rentoon loppukirifiilikseen.

Noita "pilssiveden tyhjennyksiä" jouduin alun lisäksi tekemään vielä pari lisää kaikilla muilla paitsi viimeisellä kierroksella. Pyöräilyosuudella taakseni jäänyt Tuomas oli jossain välissä hilpassut ohitseni, mutta tavoitin hänet kolmannen kierroksen loppupuolella. Tästä sain viimeiselle kierrokselle lisää intoa ja keräsin itsetunnon rippeet kasaan vähän vauhdikkaampaan loppujuoksuun.

Juoksuaika 1:46:54
Sijoitus 57. / 158
Keskisyke 157
Hop hop

Maalissa!

Pitkäksi venynyt kisa päättyi ajassa 5:17:30 (58. / 147). Maalissa pääsin porisemaan ja onnittelemaan useita seurakavereita, joista moni ensikertalainen oli tehnyt onnistuneen suorituksen. Maalin tarjoilutkin olivat varsin maittavat, joten viivähdin elpymisalueella reilun hetken.

Oma suoritus oli huono, mutta kesän kunnon ja ennakkoarvioideni mukainen. Uinti oli ensiajatuksella katastrofaalinen pettymys, mutta keli oli vaativa ja monella hyvälläkin uimarilla oli hankalaa. Juoksu on näin jälkikäteen suurempi epäonnistuminen, mutta kun vauhtitreenit puuttuvat... pyöräily meni ajokilometreihin nähden oikeastaan yllättävänkin hyvin.

Sijoituksia katsomalla pyöräily ja juoksu on hyvin linjassa lopputulokseen, vaihdot ovat sujuneet paremmin mutta uinnin ajan olis pitänyt 58. tulleella olla alle 40 minuuttia.

Polar data

Sijoitukset on otettu Jyrki Puttosen laatimasta taulukosta http://goo.gl/DFiu3

Ei kommentteja: