keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Kuntotestausta ja syyssuunnitelmia

Kausi vaihtuu: fillarit varastoon, maastolenkkarit ja juomareput esille.
Täydenmatkan kisan jälkeen olen viettänyt pari viikkoa "miniylimenokautta", mutta Kolin Vaarojen maratonin tupla lähestyy jo kovaa vauhtia - kai sitä muutama lenkki täytyy tekasta, että kehtaa könytä Sokos Hotel Kolin aulaan.

Syyskauden kunniaksi pari testiä, jotta näkee tarttuuko mikään tekeminen mihinkään. Löysin netistä Puolustusvoimien kuntotestaajan käsikirjan. Lihaskuntotesti on lyhyt näinkin kärsimättömälle miehelle, tuonhan voi periaatteessa suorittaa vaikka kuukausittain. Toimintasali Voimalan virallisissa uusien toimitilojen avajaisissa hain InBody -härvelin näkemyksen kropan tilasta. Järjestettyä cooper-testiä on ilmeisesti vasta lokakuussa tarjolla. Uintiin löytyi myös testi, kun aloitin sunnuntaina Oulun Uinnin vapaauinnin tekniikkaryhmän.

Lihaskuntotesti

Kävin tekemässä testin päivän päätteeksi perjantai-iltana 31.9. Pieni lämmittely soutuergolla, ja sitten kattelemaan... 

Vauhdittomat pituushypyt yllä mainittua puolustusvoimien manuaalia noudattaen kolme kappaletta. Manuaalissa vinkattiin pistämään kengän kantaan magnesiumjauhetta, sen avullahan mittaaminen oli helppoa. Jokaisella hypyllä tuli matkaa lisää muutama sentti, ja kun en tälläisiä loikkia ole sitten... lapsuuden tehnyt, uskon että tulosta saa helposti joillakin senteillä parannettua - vaikka tämä nytkin oli jo selkeästi vahvin osa-alue.

Istumaannousut tein muuten manuaalin mukaisesti, mutta kun olin yksin liikkeellä niin tyydyin tukemaan jalat puolapuumaisen telineen alle. Vähän siinä oli klapia, mutta tuskin merkittävää vaikutusta testiin. Ihan ok tulos, kuukauden päästä vielä vakuuttavampi.

Punnerrukset meni odotetusti alikanttiin. Yläkropassa riittää työmaata talveksi - ja mikä surkeinta, vaikka lähtötaso on huono, niin viime talven perusteella tuntuu että ei sinne kyllä kuitenkaan tahdo tarttua voimaa. Mutta täytyy yrittää saada se etes johonkin linjaan muiden osa-alueiden kanssa.

Puolustusvoimien testisetin ulkopuolelta otin mukaan vielä piinakseni leuanvedot. Keväällä niitä meni putkeen jotenkuten rimpuillen +7, nyt... no, kestävyyskuntoilu ei ainakaan paranna leuanvetoa :D

Arvosteluasteikko sotilasmiehet ikäluokka 40 - 44, suluissa 35 - 39 jos eri arvostelu - täytän neljäkymmentä syyskuussa, ikäkriisissä aina arpoo kumpaan asteikkoon sitä kuuluu ;)

Vauhditon pituushyppy 203 cm kiitettävä (hyvä)
Istumaannousu 33 hyvä (tyydyttävä)
Etunojapunnerrus 20 välttävä
Leuanveto 3

InBody

Olen viimeisen vuoden aikana käynyt neljä kertaa InBody mittauksessa. Tulokset ovat toki viitteellisiä, mutta kuitenkin varmasti suuntaa antavia. Tässä näkee, että ainakaan minun geeneille ei kestävyysliikunta yksistään sovi: talvella kävin jonkin verran salilla sekä kuntopiirissä. Kevään tullen nämä osiot väheni ja tilalle tuli pyöräily jne. Ja miten kävi? Lihasten väheneminen oli ennalta-arvattavaa, mutta rasvamassan kasvu tuli kyllä yllätyksenä. Tästä saanee viitteitä, mihin tulevana talvena panostan...

Pvm Paino Rasva% Rasvamassa kg Lihasmassa kg
21.11.2011 80,3 21,7 17,4 35,3
21.2.2012 77,5 18,0 14,0 35,7
22.5.2012 77,7 18,5 14,4 35,5
1.9.2012 75,0 19,5 14,6 34,1

Uintitesti

Varkain, erikseen pyytämättä, sunnuntaina tipahti eteen kymmenen minuutin uintitesti Oulun Uinnin vapaauinnin tekniikkaryhmän kurssilla, jonka aloitin. Testi uusitaan kuulemma joka kuukausi. Selvyyden vuoksi merkkaan tuohon muutaman sekunnin yli menneen ajan, en ala vähentämään metrejä matkasta...

Aika 10:05 matka 450 m

Syksyn suunnitelmia

Syksyn päätavoite on siis Kolilla kirmattava Vaarojen maraton, jossa tuplamatka 86 km. Valmistavina tms. kisoina olen menossa joihinkin näistä vaihtoehdoista: 13. Vaaran maraton (Vuokatti), Kiiminkimaraton ja/tai Mourunkirun (Kempele). Kolin keikan jälkeen pistän lenkkarit kaappiin, ja keskityn loppusyksyksi lihaskunnon kehittämiseen sekä uintiin.

Myös ensi kesä hahmottuu, ilmoittauduin 20.7.2013 järjestettävään Finntriathloniin.

Ei kommentteja: